Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Media Lab στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Πραγματική κυψέλη δημιουργίας και γνώσης για νέους και εφήβους,  με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Πρωτοπορεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη  του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας  με τη δημιουργία Media Lab. Θα μεταμορφωθεί σε πραγματική κυψέλη δημιουργίας και γνώσης για νέους και εφήβους,  με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Λουκάς Τζανής: «Το όραμα του Ιδρύματος για τις βιβλιοθήκες του μέλλοντος με τη δημιουργία των Media Labs είναι σπουδαίο. Είμαι τυχερός που η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας επιλέχθηκε για αυτό το συναρπαστικό ταξίδι».
 
Το Future Library  (Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος), το καινοτόμο δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών, που υποστηρίζει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», προχωρά σε δράσεις που απευθύνονται στο απαιτητικό κοινό των εφήβων, αλλά και των φοιτητών, των νέων επαγγελματιών, των ανέργων και των μεταναστών.                                                          Η πρώτη από αυτές είναι η δημιουργία 9 Media Labs  (Εργαστηρίων Μέσων Επικοινωνίας) σε ισάριθμες δημόσιες ή δημοτικές βιβλιοθήκες-μέλη του δικτύου.

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας  είναι μία από τις εννέα που έχουν επιλεγεί για να  κατασκευαστούν τα εννέα Μedia Labs, με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», και  ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Λουκάς Τζανής, ήταν παρών στην συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το Ίδρυμα, στα γραφεία του στην Αθήνα,  την Τρίτη 9 Ιουλίου.

 

Τι είναι ένα Media Lab  και τι δουλειά έχει μέσα σε μια  βιβλιοθήκη; 
Το Media Lab  είναι ένας κόμβος δημιουργικότητας, μια σύγχρονη δημόσια βιβλιοθήκη Οι παραδοσιακές βιβλιοθήκες θα ανακαινιστούν και θα εξοπλιστούν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στούντιο επεξεργασίας εικόνας και ήχου, χώρους διαδραστικής συνεργασίας κ.ά., όπου οι χρήστες θα μπορούν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους με όλους τους τρόπους που διαθέτει η σύγχρονη τεχνολογία. 

Τα Media Labs θα προσφέρουν ελκυστικό Design μαζί με χρήσιμες υπηρεσίες, θα μπορεί ο επισκέπτης  να κάνει την παραγωγή και επεξεργασία ενός βίντεο, να καταγράψει μια ψηφιακή ιστορία, να ηχογραφήσει ένα ραδιοφωνικό σπότ ή ακόμη και το δικό του τραγούδι, να κάνει μια κλειστή συνάντηση ή απλά να σερφάρει στο διαδίκτυο και να έχει πρόσβαση σε αποκλειστικό ψηφιακό περιεχόμενο, χαλαρώνοντας παράλληλα σε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και σχεδιασμός των νέων χώρων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι, με στόχο να εγκαινιαστούν το Δεκέμβριο του 2013, πλαισιωμένοι από έναν μαραθώνιο δημιουργικών και καινοτόμων δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης θα εκπαιδευτούν έτσι, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν κατάλληλα τον νέο χώρο της Βιβλιοθήκης της πόλης μας.

Οι εννέα  βιβλιοθήκες επιλέχθηκαν από το σύνολο των περίπου 120 δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών του δικτύου Future Library με κριτήρια τη βιωσιμότητά τους (κτιριακή υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό, κατάρτιση προσωπικού κτλ.) και τη διάθεση της βιβλιοθήκης να συμμετάσχει στη δράση και να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή (εκπαίδευση προσωπικού, σχεδιασμός δράσεων κτλ.). Σημαντική προϋπόθεση για την επιλογή ήταν η βούληση των τοπικών αρχών να υποστηρίξουν τη βιβλιοθήκη τους και η επίσημη δέσμευσή τους ότι θα διαθέσουν προσωπικό και ότι η βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κοινωφελές  Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου (ΚΙΠΚΕ), η Vodafone, το Bill & Melinda Gates Foundation, η Εuropeana υποστηρίζουν και συνεργάζονται με το Future Library, το οποίο έχει στη δημιουργία των Media Labs εκλεκτό σύμβουλο την Google. O αμερικανικός κολοσσός του διαδικτύου προσέφερε τεχνογνωσία και συμβουλές για τον σχεδιασμό των χώρων των Media Labs, ενώ η εταιρεία θα αναλάβει και την εκπαίδευση του προσωπικού των βιβλιοθηκών στις νεότατες τεχνολογίες.

Στόχος του Future Library και των δράσεών του (Kαλοκαιρινές Eκστρατείες στις βιβλιοθήκες, ανακαίνιση οκτώ παιδικών βιβλιοθηκών, δίκτυο Πρωτοπόρων Υπαλλήλων Βιβλιοθηκών, Media Labs) είναι, η οικοδόμηση μιας κουλτούρας βιβλιοθήκης και η δημιουργία ενός υγιούς δικτύου βιβλιοθηκών που θα στηρίξει και θα προσελκύσει νέους επισκέπτες για την ανανεωμένη Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος που θα λειτουργήσει στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Δέλτα Φαλήρου το 2016.

Στην παρέμβασή του ο κ. Λουκάς Τζανής τόνισε τα εξής :

«Το πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας δεν είναι μόνο το οικονομικό, αλλά και αξιακό,  κατά συνέπεια  πρέπει να θωρακιζόμαστε και να εμπλουτίζουμε το πολιτιστικό γίγνεσθαι του ατόμου και της κοινωνίας. Το βιβλίο είναι το βασικό μέσον για να αναβαθμίσει και να ολοκληρώσει τον εσωτερικό πολιτισμό κάθε ανθρώπου. Αξίζει να αναφέρω ότι στο βιβλίο του Πάολο Κοέλο, «Αλχημιστής»,                   όταν ο βοσκός Σαντιάγο κατηγορεί τον αλχημιστή διότι κατά την διάρκεια του ταξιδιού δεν βλέπει την κίνηση της άμμου, την λάμψη των αστεριών, και το λίκνισμα του καραβανιού,   δεν χαίρεται δηλαδή το ταξίδι επειδή είναι αφοσιωμένος στα βιβλία του,  ο Αλχημιστής   του απαντά ότι κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι.                                                                                                                             Πιστεύω ότι το ζητούμενο είναι  οι τοπικές κοινωνίες με ατμομηχανή τις βιβλιοθήκες,  πρέπει να αλλάξουν πορεία στις αμαξοστοιχίες του πολιτισμού και να ταξιδέψουν τον πολιτισμό σε αναβαθμισμένους ποιοτικά και ποσοτικά πολιτιστικούς σταθμούς, με άλλα λόγια, οι βιβλιοθήκες πρέπει να μπορούν να αποτελέσουν το επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας των Δήμων.

Το όραμα του Ιδρύματος για τις βιβλιοθήκες του μέλλοντος με τη δημιουργία των Media Labs είναι σπουδαίο. Είμαι τυχερός που η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας επιλέχθηκε για αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Αποτελεί μεγάλη επιτυχία για το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη του,  κατόρθωσε να είναι μέσα στις 9 πανελλαδικά Βιβλιοθήκες που θα υλοποιήσουν το παραπάνω πρόγραμμα.

Ευχαριστώ το Ίδρυμα  « Σταύρος Νιάρχος»,  για την ευκαιρία που δίνει στους δημότες μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου